Steden in de omgeving
Gemeente Montferland ligt in het oosten van Nederland, in de provincie Gelderland, direct aan de Duitse grens. Montferland bestaat uit 12 kernen: Azewijn, Beek, Braamt, Didam, ‘s-Heerenberg, Kilder, Lengel, Loerbeek, Loil, Nieuw-Dijk, Stokkum en Zeddam.
De plaatsen Didam en ‘s-Heerenberg zijn de levendige centra van de gemeente, maar ook de kleine pittoreske dorpjes zijn zeker een bezoek waard. Montferland wordt gekenmerkt door haar bijzondere bosgebied. De gemeente Montferland behoort zeker niet tot de grootste in ons land, maar door de afwisselende landschappen op een betrekkelijk kleine schaal is ze wel één van de mooiste.
Bron: vvvmontferland
Azewijn
(Nederfrankisch: Azem) is een kerkdorp in de gemeente Montferland (in de voormalige gemeente Bergh) gelegen in de Gelderse streek De Liemers aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Azewijn ligt ongeveer 5 kilometer oostwaarts van ‘s-Heerenberg.
Het dorp bestaat uit twee delen, te weten de dorpskern zelf en een uitgestrekt buitengebied. Ten oosten van de dorpskern liggen de Grote- en Kleine Reeven. In het laatste gebied ligt een zandafgraving waar fossiele vondsten gemeld zijn. Hier ligt tevens een vuilstortplaats waarop een solarpark is gebouwd.
Beek
Beek (Nederfrankisch: Bea:k) is een dorpskern in de gemeente Montferland (in de voormalige gemeente Bergh), gelegen in de Gelderse streek De Liemers aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Ten zuiden van de dorpskern ligt de landsgrens met Duitsland.
Het kerkdorp is van overwegend katholieke signatuur. Beek telt ongeveer 2500 inwoners. Het dorp heeft een rijk verenigingsleven met onder andere een voetbalvereniging, een carnavalsvereniging, een schutterij, een harmonie, een rijvereniging en een turnvereniging.
Braamt
(Nederfrankisch: Braomp) is een dorpskern in de gemeente Montferland, gelegen in de Gelderse regio de Achterhoek, enkele kilometers ten zuiden van de A18 en direct naast de doorgaande weg van Doetinchem naar ‘s-Heerenberg. Het dorp is gelegen in de voormalige gemeente Bergh. In 2013 woonden er in Braamt 670 personen en in het buitengebied rond Braamt 635 personen.[1]
Braamt is een kerkdorp dat vanouds als buurtschap hoorde bij de parochie Zeddam, gegroeid door ontginning van de heidevelden en woeste gronden in de Zeddammermark. In 1245 wordt het dorp vermeld als “Brameth”. De naam heeft waarschijnlijk met braambegroeiing te maken. In 1949 werd Braamt afgescheiden van de parochie Zeddam en kreeg het dorp een eigen kerk, de Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk.
Een deel van het buitengebied van Braamt is gelegen tegen de Montferlandse heuvels. Dit hoger gelegen gedeelte (in de volksmond bekend als “Baoven-Braomp) maakt geen onderdeel van de kern van Braamt.
Tegenover Auberge Graaf Hendrik in Braamt staat een carnavalsbeeldje geplaatst door de lokale carnavalsvereniging. Dit beeld is ontworpen en gemaakt door Marcel Kuster. Braamt telt diverse voorzieningen, zoals een R.K. kerk, een R.K. basisschool, een dorpshuis, een zalencentrum, een voetbalveld en een korenmolen. Het attractiepark Het Land van Jan Klaassen bevindt zich in Braamt.
Didam
Op de plek waar nu Didam ligt, bevond zich al in de Romeinse tijd een Germaanse nederzetting. De omgeving van Didam werd bewoond door Chamaven. Archeologisch onderzoek op het Kollenburg-terrein heeft een grote hoeveelheid Romeinse voorwerpen aan het licht gebracht. Er zijn munten gevonden van onder andere Nerva, Hadrianus, Antoninus Pius en een muntschat uit de vierde eeuw. Daarnaast zijn er ook beeldjes gevonden van de godin Minerva en een everzwijn. Ten zuiden van Didam in de buurtschap Oud-Dijk lag tot 1606 het kasteel Didam, bestuurszetel van de heerlijkheid Didam gelegen in het scholtambt van Liemers.
Op 10 augustus 1925 trok een cycloon over delen van Nederland. De verwoestingen die er door werden veroorzaakt staan bekend als de Stormramp van Borculo. Ook in Didam werden veel huizen door het natuurgeweld verwoest.
Hanns Albin Rauter, de Generalkommissar für das Sicherheitswesen en tevens Höhere SS-und Polizeiführer in het bezette Nederland in de Tweede Wereldoorlog, had tijdens de laatste maanden van zijn bewind zijn hoofdkwartier in Didam. Op 6 maart 1945 reed hij ’s avonds vanuit Didam, via Zevenaar en Arnhem, richting Apeldoorn. Onderweg werd ter hoogte van Woeste Hoeve een aanslag op Rauter gepleegd.
Gedurende de Holocaust zijn ten minste vijf Joodse Didammers vermoord in de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibór.
Kilder
Kilder is een dorp in de gemeente Montferland, gelegen in de Gelderse streek de Achterhoek/Liemers. Het was onderdeel van de voormalige gemeente Bergh en heeft 1.485 inwoners (01-01-2010), waarvan 505 in het buitengebied.[1] Kilder ligt op vijf kilometer ten zuidwesten van Doetinchem en op een kleine tien kilometer ten noorden van ‘s-Heerenberg, vlak bij het natuur- en bosgebied Bergherbos.
Lengel
Lengel is een dorpskern in de gemeente Montferland (in de voormalige gemeente Bergh) gelegen in de Gelderse streek De Liemers aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Lengel is heden ten dage vastgebouwd aan de stad ‘s-Heerenberg.
Het dorp bestaat uit twee delen:
de dorpskern, waarvan de centrale Antoniusstraat het beeld bepaalt.
het buitengebied ten noorden en ten oosten van de dorpskern.
Het dorp, overwegend van katholieke signatuur, heeft geen eigen kerk, maar valt hiervoor onder de ‘s-Heerenberg – Lengelse R.K. Emmausparochie, waarvan de kerk in ‘s-Heerenberg staat, op ongeveer een kilometer afstand van de Lengelse dorpskern.
Lengel telt ongeveer 250 inwoners. Het dorp heeft een rijk verenigingsleven, waaronder een eigen voetbalvereniging (VVL), een eigen carnavalsvereniging en een eigen schutterij. Verder heeft het dorp nauwelijks voorzieningen. Tot begin jaren 80 van de vorige eeuw was er een kleuterschool gevestigd aan de Antoniusstraat, maar deze is destijds bij gebrek aan leerlingen opgeheven en samengevoegd met de Pastoor Galamaschool in ‘s-Heerenberg.
Zeddam
Zeddam (Nedersaksisch: Zerrem) is een dorpskern in voormalige gemeente Bergh, nu gemeente Montferland, die weer gelegen is in de Gelderse streek De Liemers.
Het dorp is gelegen aan de voet van het Montferland en het Bergherbos. Zeddam ligt aan de weg van Doetinchem naar ‘s-Heerenberg. Deze weg liep tot het begin van de 21e eeuw door het dorp, maar in verband met de verkeersoverlast wordt sinds het begin van de 21e eeuw het verkeer om Zeddam heen geleid. In 1969 werd Vinkwijk bij Zeddam gevoegd.
Het dorp kent veel toerisme vanwege het bosgebied Montferland juist ten westen van Zeddam. Door dit toerisme kent Zeddam veel hotels en pensions en is ook de middenstand van behoorlijk niveau voor een dorp van deze grootte.
Het dorp bestaat uit drie delen:
- het hoger gelegen Bovendorp
- het lager gelegen Benedendorp
- tussenin het Middendorp
In het Bovendorp staat de rooms-katholieke Sint-Oswalduskerk waarvan het oudste deel uit de 12e eeuw stamt. Zeddam is de enige Nederlandse parochie met Sint Oswaldus als beschermheilige. Naast de Oswalduskerk staat een kleine Nederlands Hervormde kerk.
Ook staat in het bovendorp de oudste molen van Nederland, De Grafelijke Korenmolen. Deze beltmolen dateert al van vόόr 1441. De andere molen in Zeddam is De Volharding, een beltmolen uit 1891.
Bron: Montferlandonline
Over de grens
Anholt
Net over de grens bij Gendringen 20 minuten rijden vanuit Montferland ligt Anholt. Een dagje Anholt voor elk wat wils. Golf – Hotel-Restaurant – Museum – Terras – Kasteeltuinenpark – Biotoop wildpark.
Hier vind je een van de mooiste 18 hole golfbaan van Duitsland op plaats 13 van de ranglijst “Leading Courses”.
Met aanblik van het impulsante kasteel Schloss Wasserburg.
Een deel is nu hotel met restaurant en terras midden in de gracht.
Dit biedt een prachtig uitzicht op de kasteeltuinen, het andere deel is museum Wasserburg-Anholt.
Een bezoek aan het Biotoop wildpark Anholter Schweiz “ etalage van de natuur” mag niet ontbreken.
Fietsknooppunt route IJsselstreek loopt door Anholt.
Emmerich am Rhein
Bezoek Emmerich am Rhein, parel aan de Nederrijn. Flaneer eens over één van de mooiste Rijnpromenade van Duitsland, met een lengte van meer dan 1 kilometer. Laat de schepen aan u voorbij varen, terwijl u gezellig in één van de vele cafés en restaurants op de fraaie promenade zit of gemoedelijk in een strandstoel, met zicht op de langste hangbrug van Duitsland.
Kleve
Ontdek de winkelstad Kleve met haar grote cultuur en vrijetijd(s) mogelijkheden. Beleef de levendige stad met fonteinen en monumenten het unieke parklandschap. Bezoekt u de Schwanenburg, het symbool van de vroegere Hertogs- en cultuurstad of de belangrijke Barock tuinen waar ook het tegenwoordige museum met een indrukwekkende kunstcollectie. Ook het park is bekend door de zomerconcerten en het imposante Lichtfeest zich bevindt.